Članak

Istraga za silovanje nije otkrila počinioca

11. Decembra 2014.00:00
Na suđenju Nihadu Bojadžiću, svjedok Odbrane je rekao kako istraga koju je vodio u ljeto 1993. godine u vezi sa silovanjem djevojke hrvatske nacionalnosti u Jablanici nije otkrila počinioca.

This post is also available in: English

Selman Podžić, koji je u to vrijeme bio bezbjednjak Armije BiH (ABiH), kazao je da mu je djevojka ispričala kako je muškarac u potkošulji i šorcu, zajedno sa još dvojicom, došao u Muzej “Bitka na Neretvi”, gdje je bila zatvorena, te je pozvao da izađe, nakon čega je silovana.

Rekao je kako je saslušao upravnika i dva čuvara na ove okolnosti.

“Niko nije znao ko je izveo djevojku. Po tom opisu koji je dala, takvih je na desetine bilo u Jablanici”, dodao je svjedok.

U istragu, kako je kazao, bio je uključen i Zenaid Đelmo, koji je ranije iskaz dao kao svjedok Tužilaštva BiH. Podžić je rekao kako je naredio Đelmi da sačini krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba, što je on i uradio.

Na pitanje Odbrane, da li mu je Đelmo ili neko drugi kazao da postoji sumnja na optuženog Bojadžića, svjedok je odgovorio: “Nikad niko.”

Nebulozom i laži je ocijenio tvrdnju da je preuzeo ovaj predmet jer je silovatelj oficir ABiH. Ovu tvrdnju je ranije na suđenju iznio Đelmo, koji se bavio otkrivanjem krivičnih djela u Jablanici.

Đelmo je ispričao je kako je vodio istragu za silovanje i da je Podžić zatražio da mu preda predmet, čemu se usprotivio. Nakon što mu je Podžić, kako je ispričao, kazao da može nasilu preuzeti istragu, on je predmet predao i o tome sačinio službenu zabilješku.

Prema optužnici, Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), s još jednim vojnikom je krajem jula 1993. godine izveo iz Muzeja “Bitka na Neretvi” dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti koje su potom silovali.

Dio Podžićevog svjedočenja odnosio se i na njegov posao koji je radio sa Seadom Brankovićem. Kao svjedok Tužilaštva BiH, Branković je ranije na suđenju ispričao da je Bojadžić jednom hrvatskom zarobljeniku zabio nož u nogu. Podžić je rekao kako ga o tome Branković nikada nije obavijestio.

“Njegova dužnost je bila da me o tome izvijesti. Ne vidim ni svrhu ni razlog da bi bilo koga štitio pa ni Bojadžića”, rekao je Podžić.

Na jednom od ranijih suđenja Odbrana je kazala kako je u medicinskoj dokumentaciji zarobljenika koji je uboden nožem navedeno da je to učinio upravnik Muzeja “Bitka na Neretvi”.

Podžić je rekao kako je Branković dobro poznavao upravnika.

Suđenje se nastavlja 25. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English