Članak

Posmrtni ostaci žrtava nađeni u tri grobnice

10. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vještak sudske medicine je rekao kako je primarna grobnica na brani kod Petkovaca, na području Zvornika, povezana sa pet sekundarnih grobnica pronađenih u Liplju, također u ovoj općini.

This post is also available in: English

Vještak Rifat Kešetović je kazao da je DNK analizom utvrđeno kako je bilo slučajeva da su različiti dijelovi tijela jedne žrtve pronalaženi u tri grobnice.

U ovim grobnicama, kako je rekao, pronađeni su posmrtni ostaci 815 žrtava. Prema riječima vještaka, poznat je identitet 803 žrtve, mada nije riječ o zvaničnom podatku. Zvanično su, kako je precizirao, identifikovane 732 žrtve.

Kešetović je ove zaključke iznio na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, koji se terete za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik. Komanda bataljona bila je smještena u Petkovcima, navedeno je u optužnici.

Ispitivanje vještaka Kešetovića nastavlja se 17. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English