Članak

Mučenja elektrošokovima

9. Decembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je mučen elektrošokovima u Đačkom domu u Bileći.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok A-2, kojeg je Tužilaštvo BiH saslušalo 24. juna, odgovarajući na pitanja Odbrane kazao je da je prikopčavan na telefon i mučen elektrošokovima, zbog čega je “odskakao i nekoliko metara sa stolice”.

On je rekao da mu je zbog elektrošokova oštećen sluh, te potvrdio da je i ranije imao manjih problema sa sluhom.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Miroslava Duke da li je tačno da je prikopčavan na telefon samo dva puta, svjedok je kazao da se to dogodilo više od 100 puta.

A-2 je naveo da je Duka “kao saučesnik ubacio bojne otrove u prostoriju zvanu samica”, u kojoj se nalazio.    

Miroslavu Duki se, zajedno sa Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem, sudi za zločine počinjene u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Bileća, Duka komandir milicije, a Ilić policajac.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su ubijani, mučeni i zlostavljani, a Iliću da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Svjedok je ispričao da je nakon hapšenja odveden u pritvor u Stanicu policije u Bileći, gdje je ubačen “među 17 krvavih ljudi”.

Na pitanje Odbrane Gorana Vujovića koliko je još prostorija bilo tu, svjedok je kazao da to najbolje zna Goran Vujović. Kako je naveo, u prostoriju od osam do devet kvadrata dovedeno je 39 ili 40 osoba.

“Jedan uz drugog, kod svakoga krv teče, jedan u drugog gledali, svi krvavi”, kazao je svjedok i dodao da je u policijskoj stanici skapavao od gladi i da je za četiri do pet dana dobio samo komad hljeba.

A-2 je kazao da su iz policije odvedeni u Đački dom.  

“Nismo prebačeni, nego smo kao stoka potovareni. (…) Bili su zakovani prozori, ja ne znam da li je dan ili noć. Ja sam smješten u samicu. Svi smo se zajednički prevrtali, nas devet. U tri samice je bilo po nas devet”, kazao je svjedok.

U samicama su, kako je naveo, bila dva ili tri Hrvata, a ostalo Bošnjaci.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English