Članak

Potrebno implementirati zakon o nestalim osobama

4. Decembra 2014.00:00
Bosanskohercegovačke vlasti u narednom periodu trebaju ojačati institucije koje tragaju za nestalim, te osigurati da dođe do pune implementacije Zakona o nestalim osobama u BiH, zaključeno je na konferenciji u Sarajevu.

This post is also available in: English

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) prezentirala je izvještaj pod nazivom “Osobe nestale uslijed oružanih sukoba tokom 1990-tih: Pregled stanja”, u kojem se ističu dosadašnji uspjesi u traganju za nestalim osobama i pružaju preporuke za budući rad.

Direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger je kazala da su bh. vlasti ostvarile veliki uspjeh identifikacijom i pronalaženjem dvije trećine od ukupno 30.000 nestalih osoba u BiH nakon rata. Međutim, kako je istakla, i dalje postoji veliki broj porodica koje čekaju da njihovi voljeni budu pronađeni.

“Kako bi se nastavila potraga za nestalim, potrebno je da se ojača Institut za nestale osobe (INO) i Tužilaštvo BiH, koji nose aktivnosti traganja, kao i da se osigura potpuna primjena Zakona o nestalim osobama – posebno u odnosu na formiranje centralizovane evidencije o nestalim i kreiranje fonda za porodice nestalih, kako bi im se omogućila ekonomska prava”, rekla je Bomberger.

Glavni tužilac Državnog tužilaštva Goran Salihović kazao je na prezentaciji izvještaja da je u protekle dvije godine znatno ubrzan proces traganja za nestalim, što je dovelo i do većeg broja podignutih optužnica za ratne zločine.

“U protekle dvije godine smo podigli oko stotinu optužnica za ratne zločine, među kojima su neki i složeni, ali za mene je svaki zločin isti i svaki zločinac isti”, rekao je Salihović i dodao da je za bolji rad na traganju za nestalim potrebno još više ojačati Državno tužilaštvo.

On je dodao da je rad na ekshumacijama u Tomašici i Buća Potoku pomogla saradnja s Oružanim snagama BiH, te da je on zatražio da se ta saradnja proširi i na druge ekshumacije.

Salihović je istakao i da će Tužilaštvo BiH da se uključi u nastojanja da dođe do implementacije Zakona o nestalim osobama, dodavši da je, po njemu, formiranje fonda podrške žrtvama “najvažnije pitanje”.

ICMP-jev izvještaj također kao preporuke navodi da Tužilaštvo BiH i INO koriste satelitske tehnologije u traganju za skrivenim masovnim grobnicama, te da se okonča revizija 12 mrtvačnica u BiH.

Kako je pojasnio Matthew Holliday iz ICMP-a, od ukupno 23.000 do sada identifikovanih osoba, njih preko osam hiljada je identifikovano klasičnom metodom prepoznavanja, tako da, s obzirom da nije korištena DNK metoda, mogu postojati slučajevi pogrešnog identificiranja.

Denis Džidić


This post is also available in: English