Članak

Pogibija sina

24. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za ubistva srpskih civila počinjena na području Rogatice i Foče, prva svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako joj je sin ubijen 27. augusta 1992. godine.

This post is also available in: English

Jelenka Matović je rekla da je u augustu 1992. sa četvero djece i drugim stanovništvom krenula iz Jabuke prema Rogatici. Vozeći se od mjesta Mesići prema Kukavicama, kako je kazala, začula je pucnjavu.

“Šofer je rekao: ‘Bježite gdje znate, ja sam ranjen.’ Pošli smo iz autobusa. Gledala sam kako cestom djeca trče, bježe. Gledala sam ima li mi sina. Vidim ovog jednog, ali ne i drugog”, prisjetila je svjedokinja.

Nakon toga se, kako je kazala, vratila u autobus, gdje je vidjela sina pogođenog u srce.

“Ušla sam u autobus, prišla sjedištu. Samo sam vidjela da on… isto kao da spava. Odatle ja više ne znam”, ispričala je Matović.

Za napad na kolonu srpskih civila koja se 27. augusta 1992. godine kretala iz pravca Jabuke prema Rogatici, optuženi su Muhamed Šišić, Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić. Oni se terete da su pucali prema vozilima koja su se kretala.

“Izvršili su oružani pješadijski napad na kolonu vozila iako su bili svjesni da se u njima nalaze civilna lica i da će od ispaljenih projektila iz vatrenog oružja nastupiti smrt i teške tjelesne povrede. Taj napad imao je za posljedicu smrt najmanje 21 civilnog lica i nanošenje teških tjelesnih povreda najmanje 39 lica”, navedeno je u optužnici koju je pročitao tužilac Mirza Hukljeć.

Prema toj optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete, dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice. 

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. godine na području Rogatice pucao u jednog civila.

“On je izvršio namjerno osakaćenje civila koji je u tom trenutku još uvijek bio živ, tako što mu je prišao i sjekirom, koju je našao kod kazana za pečenje rakije, odsjekao glavu. Potom mu je skinuo pantalone i odsjekao spolni organ, koji je stavio u usta odsječene glave”, navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo BiH tereti Drakovca da je krajem 1992. na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Iznoseći uvodnu riječ, tužilac Hukeljić je rekao da će tokom dokaznog postupka saslušati veći broj oštećenih koji su bili u koloni koja je napadnuta, pripadnike vojske u kojoj su optuženi bili 1992. godine, te pripadnike VRS-a.

Suđenje se nastavlja 9. decembra, saslušanjem svjedoka Tužilaštva.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English