Članak

Vrijeme je za djelovanje protiv seksualnog nasilja

19. Novembra 2014.00:00
Protokol o istraživanju i dokumentovanju seksualnog nasilja u sukobima promovisan je u Sarajevu uz poruku da je vrijeme za djelovanje protiv ovih zločina i preduzimanje napora da oni ne ostanu nekažnjeni.

This post is also available in: English

Protokol, koji je predstavljen u junu ove godine na samitu u Londonu, sadrži set smjernica i najboljih praksi za prepoznavanje i dokumentovanje slučajeva seksualnog nasilja u sukobu.

Primjena smjernica iz Protokola u BiH je već zaživjela kroz obuke policijskih istražioca, tužilaca i sudija.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson izjavio je da za žrtve ovih zločina ne samo da treba osigurati pravdu nego i kompenzaciju. 

Misija OSCE-a u BiH do sada je organizovala obuku za više od 40 istražioca te preko 50 sudija i tužilaca. 

“U ovoj zemlji ima na hiljade počinilaca seksualnog nasilja i većina ih je na slobodi”, rekao je Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.

Protokol je prihvatilo 155 zemalja. Iako nije obavezujući i ne predstavlja pravni instument, predstavnici institucija BiH snažno su podržali njegovu primjenu. 

“Žrtve seksualnog nasilja i dalje su marginalizovane. Još ne postoje adekvatne politike za njihovo zbrinjavanje (…) Pored kažnjavanja, moramo kreirati bolje mehanizme da pružimo podršku žrtvama”, kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.        

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, istakao je značaj kontinuirane edukacije sudija i tužilaca koji rade na ovoj vrsti predmeta, s obzirom na njegove brojne specifičnosti. 

“U okviru implementacije Protokola razvijen je i poseban modul koji će poslužiti kao edukativni materijal sudijama i tužiocima, te je u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca već organizovana specijalizovana obuka, koja počinje sutra”, rekao je Tegeltija.       

Kad je riječ policijskim istražiocima, do sada je u organizaciji OSCE-a obuku prošlo njih 18, koji su postali certifikovani edukatori koji će nastaviti da obučavaju kolege.

“Ponekad preživjeli nikad ne govore o zločinu, dok u nekim situacijama žive u frustraciji jer su u više navrata davali izjave a do pravde još nije došlo”, kazala je Branka Ćurguz iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.    

Osim obuke predstavnika istražnih i pravosudnih organa, urađen je i program obuke pri Centru za obuku za mirovne operacije Oružanih snaga BiH. 

“Nažalost, prevencija seksualnog nasilja do sada nije bila prioritet ni u doktrini niti u obuci vojski (…) Pripadnici mirovnih snaga moraju biti osposobljeni spriječiti te dokumentirati i omogućiti procesuiranje organizatora i počinitelja seksualnih zločina”, istakla je Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH. 

Program obuke za sudije i tužioce u BiH predstavio je Richard Rogers, međunarodni pravni ekspert, koji je apostrofirao prepreke s kojima se istražioci susreću u dokumentovanju ovih djela. 

Marija Taušan


This post is also available in: English