Članak

Oduzeti kombi

18. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši, Optužba je pročitala iskaz svjedokinje koja je navela da je optuženi Ostoja Marković bio među osobama koje su, uz prijetnju oružjem, otuđili kombi čiji je vlasnik bio njen sin.

This post is also available in: English

Šerifa Lihović, koja nije mogla doći u sudnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja, u iskazu koji je dala policiji u Bihaću 26. maja 2010. godine, navela je da je Ostoju Markovića poznavala odranije kao komšiju, te da su njegova i njena porodica bile u dobrim odnosima.

Kako je kazala, on je u junu 1992. zajedno sa još nekoliko osoba došao pred njenu kuću.

“Bili su u maskirnim uniformama, nosili su automatske puške, pozvali su nas da izađemo iz kuće. Izašla sam sa sinom, od njega su tražili ključ od kombija. U tom trenutku bile su uperene puške u nas. Kada je dat ključ, odvezli su se”, navela je svjedokinja.

Njen kombi, kako je rekla, bio je crveno-bijele boje, a nakon što je oduzet, više ga nije viđala.

Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da su počinili silovanje nad maloljetnom osobom na području općine Kotor-Varoš.

U optužnici se navodi da je ona silovana u kombiju, te da su je optuženi i još jedno lice silovali više puta dok se vozilo kretalo.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English