Članak

Saznanja svjedokinje o ubistvu Muje Gacke

17. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Petru Kovačeviću za zločine počinjene 1992. godine u Višegradu, svjedokinja Državnog tužilaštva je tokom unakrsnog ispitivanja izjavila da je čula od žena u šumi da je “Petar ubio Muju Gacku”.

This post is also available in: English

Fahrija Mutapčić, koju je Optužba saslušala 10. novembra, odgovarajući na pitanja Odbrane precizirala je da je bila u šumi kada je od drugih žena čula da je Petar ubio Muju Gacku.

“Ja sam čula, neke su žene pričale: ‘Petar ubi i Muju Gacku.’ Mislim da su one bile na licu mjesta… Čula sam da je ubijen u kući”, kazala je Mutapčić.

Odbrana je predočila iskaz koji je svjedokinja dala u martu 2012. godine, kada je navela da je čula da je Gacko poginuo, ali da ne zna ko ga je ubio.

Petar Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do augusta 1992. učestvovao u progonu, zatvaranjima, ubistvima i silovanjima civila Bošnjaka na području Višegrada. 

Mirsada Mutapčić, druga svjedokinja koju je Odbrana unakrsno saslušala na ovom suđenju, rekla je da joj je svekar pričao da su na vrata došla petorica naoružanih vojnika, te da je u te ljude pucalo lice pod nadimkom Doktor.

Na pitanje Odbrane, ona je odgovorila da to nije uradio optuženi.

Svjedokinja je na ročištu 10. novembra kazala da je od svekra Salke saznala kako je njen suprug Ahmet ubijen krajem maja 1992. godine u selu Zlatnik.

Kako je navela, njen suprug je u Zlatnik došao 26. na 27. maja, kada su srpske snage granatirale to selo, da bi provjerio kako su mu roditelji. Ona je na prethodnom ročištu rekla da joj se suprug nikada nije vratio.

Svjedokinja je danas kazala da joj je svekar pričao da je naoružana grupa Srba, među kojima je bio i Petar, opkolila selo Zlatnik, te da joj je svekar rekao da je pored Petra, bio njegov sin i izvjesni Doktor.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English