Članak

Ove godine preko sto optuženih za ratne zločine

13. Novembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo će u ovoj godini preko 100 osoba optužiti za ratne zločine počinjene na području BiH između 1992. i 1995. godine, izjavio je glavni tužilac Goran Salihović.

This post is also available in: English

Glavni tužilac Salihović sastao se u Sarajevu sa glavnim haškim tužiocem Sergeom Brammertzom, te najavio da će Tužilaštvo BiH ove godine optužiti preko 100 osoba, što će biti oko 25 posto optužnica podignutih u proteklih deset godina. 
“Na sastanku je Salihović upoznao kolegu Brammertza sa aktivnostima u radu na predmetima ratnih zločina, kao i podatkom da će Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana, prijeći brojku od 400 osoba ukupno optuženih za ratne zločine. Istaknuto je da su podignute optužnice za ratne zločine, u procentu od 80 posto i više rezultirale osuđujućim presudama, što govori o kvalitetu prikupljenih dokaza”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.
Na sastanku je razgovarano i o istragama koje je Haško tužilaštvo proslijedilo u BiH, a zbog kojih je Brammertz tokom prethodne posjete našoj zemlji kritikovao Državno tužilaštvo ističući da nije ostvaren dovoljan napredak. 
“Ovi predmeti su od izuzetne važnosti za izvještaj koji Haško tužiteljstvo podnosi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, te je zaključeno da se ove aktivnosti moraju odvijati sa maksimalnim intenzitetom”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH nakon sastanka. 
Brammertz se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH u sklopu priprema za podnošenje polugodišnjeg izvještaja UN-u, a naredne sedmice će boraviti u Srbiji.
Na sastanku je, kako navode iz Tužilaštva BiH, bilo razgovora i o saradnji između tužilaštava zemalja regije na predmetima ratnih zločina, kao i aktivnostima koje se poduzimaju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.
Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Državno tužilaštvo još uvijek ima preko 1.200 istraga za ratne zločine.

Denis Džidić


This post is also available in: English