Članak

Zatraženo produženje pritvora Andabaku

12. Novembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Zdenka Andabaka, osumnjičenog za zločin počinjen u Livnu. Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, zatraživši da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.

This post is also available in: English

Tužiteljica Lejla Konjić zatražila je za Andabaka produženje pritvora od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike.

“Nesporno je da je državljanin Hrvatske. Livno je blizu Hrvatske. Sam je izjavio da bi, da je želio da pobjegne, iskoristio tu blizinu”, kazala je Konjić.

Ona je naglasila da osumnjičeni ima dobre veze sa Hrvatskom. Navela je i da je ostao nesaslušan manji broj svjedoka iz istrage, te da je osumnjičeni uticajna osoba u Livnu.

“On je imao zapovjednu ulogu, tu ulogu može i sada iskoristi i vršiti uticaj”, rekla je Konjić.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Andabaka da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u julu 1993. godine učestvovao u ubistvu dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, kao i u nečovječnom postupanju prema jednoj osobi.

Bajro Čilić, Andabakov branilac, istaknuo je da je osumnjičeni, u izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH, naveo da će se javljati na pozive, te da je spomenuo da je Livno 50 kilometara od Hrvatske i, da je imao namjeru da pobjegne, da je to mogao da uradi.

Čilić je Sudu predočio izvod iz katastra koji je izdat u Vukovaru (Hvatska) da ne posjeduje imovinu u Hrvatskoj, kao ni mjesto prebivališta. Naglasio je da lica koja Tužilaštvo namjerava saslušati nisu saslušana zbog njihog odsustva. 

“Ovaj prijedlog se, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, ima odbiti i svi su se uslovi stekli da se moj branjenik pusti iz pritvora”, kazao je Čilić, zatraživši da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.

Osumnjičeni Andabak je naveo da nema nikakve nekretnine u Hrvatskoj, te da poštuje Sud i zakone ove države, naglasivši da mu je sasvjest čista.

Andabak je uhapšen 15. oktobra u Livnu, od kada se nalazi u pritvoru. S njim je bio uhapšen i Zoran Vrdoljak, koji je pušten uz mjere zabrane.

Albina Sorguč


This post is also available in: English