Članak

S optuženim na liniji

12. Novembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane Vitomira Rackovića, optuženog za zločin počinjen na području Višegrada, izjavio je da je od početka juna do polovine jula 1992. godine zajedno sa optuženim bio na liniji na Zaglavku.

This post is also available in: English

Radomir Živković je ispričao da je, zajedno sa oko 70 vojnika, početkom juna 1992. godine otišao na liniju odbrane na lokalitetu Zaglavak. Među tim vojnicima, kako je kazao, bio je i optuženi Vitomir Racković.

“Gore sam dosta puta sjedio i razgovarao sa Vitom Rackovićem”, rekao je on, dodavši da Rackovića poznaje od prije rata kao dobrog čovjeka.

Živković je kazao da su svi na Zaglavku bili do 12. jula 1992., te da niko od vojnika nije mogao da napusti liniju.

“Kad smo se povukli s linije, mislim da je Vito Racković otišao kući, jer sam nedugo nakon toga čuo da je bio ranjen i da je otišao na liječenje”, rekao je on.

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Neke od nezakonito uhapšenih osoba, kako se navodi u optužnici, nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji Slap u Žepi.

Drugi svjedok, Želimir Đurić, ispričao je da je 31. maja 1992., zajedno sa dva vojna policajca, otišao u selo Orahovce kako bi provjerili da li se u školi nalaze zatvoreni stanovnici bošnjačke nacionalnosti. Svjedok je pojasnio da im je u komandi rečeno da ukoliko nađu zatvorene ljude, da ih puste.

“Otišli smo gore i ispred škole smo zatekli neke ljude. Nismo ih znali niti smo smjeli da pitamo ko su. Ušli smo u školu i zatekli 15 do 20 stanovnika. Braco Pecikoza ih je pitao da li ih je maltretirao neko, jesu li imali hrane i rečeno im je da će biti pušteni. Pitao ih je otkud oni tu, a oni su rekli da su ih doveli ovi što su ispred škole”, kazao je svjedok.

Dodao je kako Vitomira Rackovića, kojeg je poznavao od prije rata, tog dana nije vidio ispred škole u Orahovcima.

Tužilac Dževad Muratbegović je upitao svjedoka kako se sjeća da je baš 31. maja 1992. bio u Orahovcima, na šta je svjedok odgovorio da to pamti jer mu je to bio prvi put da je došao u to selo.

Na ovom suđenju svjedočio je i Milovan Nikolić, koji je rekao da je zajedno sa optuženim radio u firmi “Granit” u Višegradu. On je ustvrdio da optuženog nikada nije vidio da upravlja nekim vozilom.

Suđenje se nastavlja 19. novembra, saslušanjem dva nova svjedoka Odbrane.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English