Članak

Zaštita intimnog života optuženih

11. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, svjedokinja Optužbe u sudnici je prepoznala optužene kao osobe koje je u junu 1992. godine vidjela u Novom Gradu (općina Odžak).

This post is also available in: English

Svjedočenje Milice Đekić djelimično je bilo zatvoreno za javnost, iako je ona rekla da želi svjedočiti bez isključenja javnosti. Ovakva odluka donesena je na prijedlog Odbrane zbog zaštite intimnog života optuženih.
 
Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Vijeće donijelo odluku da će javnost biti isključena kada oštećena bude pitana na “konkretnu radnju koja je sastavni dio optužnice”.

Tužilaštvo BiH tereti Marijana Brnjića, Martina Barukčića, te Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da su žene srpske nacionalnosti silovali, tukli, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.
 
Optužnica ih po pet tačaka tereti da su u ljeto 1992. sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka.

Đekić je na javnom dijelu sjednice ispričala da je u Novom Gradu živjela do 4. na 5. juni 1992. godine, kada su u to mjesto došla dva vozila u kojima su bili pripadnici HVO-a.

“Imali su šarene uniforme i oznake HVO-a. Kada su došli, vikali su, pucali su, psovali četničku majku”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je dodala da joj je sestra rekla da otvori vrata, te su potom istjerani napolje, nakon čega su nju, njenu sestru i još dvije ženske osobe izdvojili.

“Prepoznala sam Marijana Brnjića, Pavu i Iliju Glavaša i Martinca Barukčića”, kazala je svjedokinja i dodala da je prepoznala još izvjesnog Iliju, također pripadnika HVO-a.

Đekić je u sudnici prepoznala optužene, navodeći da su komšije njene sestre, te da je odlazila u kuću Glavaša u posjetu njihovoj sestri kada je bila bolesna.

Nakon što je svjedokinja u sudnici prepoznala optužene, a kao osobu koju je poznavala kao Martinca Barukčića pokazala na optuženog Barukčića, javnost je isključena.    

Nakon uključenja javnosti, moglo se čuti da je oštećena sa drugim ženskim osobama razgovarala o onome što joj se desilo.

Prema službenom rasporedu, nastavak suđenja zakazan je za 18. novembar.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English