Članak

Svjedok negirao da je bio komandant u Dretelju

11. Novembra 2014.00:00
Dodatni svjedok Odbrane Ediba Buljubašića, optuženog za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, negirao je da je optuženom bio nadređen i da mu je izdavao naredbe.

This post is also available in: English

Ivan Petrušić, bivši komandant Vojne policije Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Ljubuškom, izjavio je da se optuženog slabo sjeća, te da ne zna koju je funkciju imao u Dretelju. Svjedok je potvrdio da je ponekad odlazio u taj objekat, gdje je vidio zatočene Srbe.

Na pitanje optuženog Buljubašića da li je u Dretelju ikada izdao naredbu njemu, Toniju Rajiču ili nekom drugom, svjedok je rekao da nije.

Buljubašić mu je nakon toga pokazao dva dokumenta kojima se Rajiču i Buljubašiću izdaju naređenja, a koja je potpisao Ivan Petrušić. Svjedok je rekao da to nisu njegovi potpisi i da za te dokumente ne zna. Petrušić je pojasnio i da dokument iz 9. augusta 1992. nije mogao potpisati jer se tada nalazio u Neumu.

“Ja tražim vještačenje ovog potpisa”, kazao je svjedok.

Buljubašiću se sudi da je, kao pripadnik HOS-a, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju. Tužilaštvo BiH smatra da su svi učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari.

Svjedok Petrušić je negirao da je bio komandant kasarne u Dretelju, kao i da je Buljubašić bio njegov zamjenik. Potvrdio je da je čuo za ubistvo u Dretelju, a na pitanje optuženog šta je učinio nakon toga, Petrušić je odgovorio da nije ništa poduzeo, jer je Blaž Kraljević, tadašnji glavni komandant HOS-a, bio živ.

“Ja sam bio osiguranje Blaža i stožera i nije moje bilo da gledam šta se radi u Dretelju”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja petooptužene svjedok je rekao da “Marina nije bila pripadnik Vojne policije”.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English