Članak

Seksualno zlostavljanje u policiji

10. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u junu 1992. godine bio seksualno zlostavljan u zgradi policije u tom gradu.

This post is also available in: English

Svjedok, koji je dobio pseudonim KV-11, ispričao je kako je u policiju doveden nakon napada na njegovo selo, koje se nalazi u blizini Kotor-Varoši.
“Ubrzo je počelo granatiranje sela. Pucnjava, košmar… U toj pucnjavi, ja sam ranjen”, kazao je on.
Kako je ispričao, ranjen je hodao šumom, te su ga srpski vojnici uhvatili i pretukli. Ubrzo je, kako je rekao, na ponižavajući način doveden u Kotor-Varoš, a zatim u policiju.
Svjedok je smješten u prostoriju gdje su bili i drugi muškarci, a potom su vojnici sa crvenim šeširima, prema njegovom iskazu, naredili seksualno zlostavljanje.
“Rekli su da poskidamo hlače i da pušimo jedni drugi drugima”, kazao je on, te dodao da je to trajalo nekoliko sati.
Nakon toga, kako je ispričao svjedok, došao je jedan od vojnika i izveo ga vani, te svezao i tjerao da pase travu. “Stajao je tu i udarao ako nisam progutao to što pasem”, dodao je on.
Svjedok je izjavio da je premješten u zgradu kod Pošte u Kotor-Varoši. “Unutra je bila puna soba ljudi, premlaćenih, krvavih”, prisjetio se on.
Nakon što je 15-ak dana ležao u ćošku bez pružene ljekarske pomoći, došao je, kako je rekao, Duško Tesić, jedan od čuvara, i odveo ga u Dom zdravlja. Međutim, svjedok je pretučen, a doktori su mu, kako je ispričao, odbili pružiti ljekarsku pomoć. Kazao je kako mu Tesić nije mogao pomoći, te da je vraćen u zatvoreništvo.
Svjedok se prisjetio da je muškarac kojeg su drugi zvali Dule, i koji je psovao Tita, dolazio u objekat gdje je on bio zatvoren, te ih tukao.
“Vidio je mene ranjenog i udario dva puta u prsa, i rekao je: ‘Brani se, brani se’”, kazao je svjedok, te dodao da ga je muškarac koji je bio sa Duletom zatim udario pendrekom po glavi.
Zaštićeni svjedok KV-11 svjedočio je na suđenju Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću, kojima se sudi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima protiv Bošnjaka i Hrvata.
Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović, Škorić i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
Milan Grgić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, rekao je kako su ga vojnici u ljeto 1992. godine odveli u policiju u Kotor-Varoši, gdje je ispitivan, a zatim zatvoren u bivši zatvor kod zgrade Suda.
“Vojska je ulazila, tukla, maltretirala. Ja sam stajao kod vrata, gdje bih svaki put dobio dobrih batina”, kazao je on, te dodao da su vojnici znali doći po deset puta na dan.
Prema njegovim riječima, većinom su tukli vojnici sa zelenim šeširima. Svjedok je izjavio kako je jedan policajac, kojem ne zna ime i prezime ali ga poznaje, također tukao zatvorenike.
“Mene nije tukao, ali jeste druge. Znam da je Ćirkića znao tući”, prisjetio se svjedok.
Na fotografijama pokazanim u istrazi svjedok je prepoznao tog policajca, a na suđenju je rečeno da se radi o optuženom Vujičiću.
Suđenje se nastavlja 17. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English