Članak

Predloženo novo vještačenje Nedžada Hodžića

10. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Odbrane optuženih su od Sudskog vijeća zatražile izvođenje dodatnih dokaza, kao i novo vještačenje optuženog Nedžada Hodžića.

This post is also available in: English

Branilac Midhat Kočo je predložio da Hodžića pregleda neuropsihijatar Abdulah Kučukalić sa timom doktora koji bi formirao.

“Vijeće nikada nije dozvolilo provođenje vještačenja po izboru Odbrane”, rekao je branilac Kočo.

U decembru prošle godine, Kučukalić je kazao da je Hodžić neuračunljiv, te je zaključio kako nije sposoban učestvovati u sudskom postupku. Ovakav zaključak Kučukalić je iznio još 2009. godine, kada je vještačio Hodžića.

Međutim, drugi vještaci su rekli da je Hodžić sposoban pratiti sudski postupak. Posljednji nalaz iznijet je u februaru ove godine. 

Tužilaštvo BiH se usprotivilo novom vještačenju Hodžića, uz obrazloženje kako “nema indicija da se izmijenilo zdravstveno stanje”.

Zajedno sa Hodžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nihadu Bojadžiću, nekadašnjim pripadnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na ovo selo ubijeno je 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Pored Kočinog prijedloga, Odbrana Memića je kao dodatne dokaze predložila saslušanje jednog svjedoka.

Prije prijedloga Odbrane, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Sudskog vijeća dodatno vrijeme kako bi završili s pregledom do sada izvedenih dokaza, te odlučili o mogućoj izmjeni optužnice.

Stoga je nastavak suđenja zakazan za 1. decembar, kada će Sudsko vijeće donijeti odluku o ovim zahtjevima.

“Imate tri sedmice. U tom roku hoću da vidim sve vaše prijedloge”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić.

Amer Jahić


This post is also available in: English