Članak

Podignuta optužnica za ubistva civila u Čajniču

10. Novembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu kojom se Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović terete za ubistvo bošnjačkih civila počinjeno u selu Medoševići, općina Čajniče.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH im na teret stavlja da su 4. juna 1992. ubili ženu bošnjačke nacionalnosti, starosti preko 80 godina, nakon čega su zapalili kuću koja je u potpunosti izgorjela zajedno sa tijelom ubijene.

Prema Tužilaštvu BiH, Marijan, Slavko i Milosav Jovanović su u prvoj polovini juna iste godine došli naoružani ispred štale u kojoj se nalazilo šest civila i naredili im da izađu iz nje, nakon čega su dvoje djece ugurali i zaključali u jednu kuću.

Ostalim civilima je, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, naređeno da se kreću u koloni.

“Cijelo vrijeme kretanja napadali su ih i udarali. Jedan civil je, iskoristivši njihovu nepažnju, uspio pobjeći sa lica mjesta, nakon čega su osumnjičeni sa kraće udaljenosti pucanjem iz puške lišili života preostala dva civila, dok je smrt trećeg lica nastupila zbog traume nastale usljed udarca u grudni koš”, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako smatra Tužilaštvo, osumnjičeni su se vratili u kuću u kojoj su bila zaključana djeca, te su ih ubili pucajući iz puške.

“Potom su izazvali požar, usljed kojeg je kuća u potpunosti izgorjela zajedno sa tijelima ubijenih”, saopšteno je.

Tužilaštvo smatra da su Jovanovići ove zločine počinili kao pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Jovanovići su uhapšeni polovinom oktobra, a Sud BiH im je nakon hapšenja odredio pritvor zbog sumnje da bi boraveći na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike, te uništiti ili prikriti dokazni materijal.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English