Članak

Zatočenici nisu vidjeli Tolićeve udarce

7. Novembra 2014.00:00
Svjedok Odbrane je na suđenju rekao kako nije vidio optuženog Josipa Tolića za vrijeme premlaćivanja zarobljenika Radeta Tomanovića u sportskoj dvorani u Odžaku.

This post is also available in: English

Jovan Kalabić, koji je u ovoj dvorani bio zatvoren od maja do početka jula 1992. godine, kazao je da je bio očevidac Tomanovićevog premlaćivanja.

“Bio sam deset metara od njega. Vidio sam kada ga je jedan čovjek udarao, musliman, zaboravio sam mu ime”, rekao je on.

Pored tog čovjeka, kako je naveo, bilo je prisutno još nekoliko stražara, ali nije vidio da su tukli Tomanovića, kojeg je ujutro vidio mrtvog u dvorani. Svjedok je kazao da u toj grupi nije vidio optuženog Tolića.

Tolić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za učešće u premlaćivanju Tomanovića u sportskoj dvorani u Odžaku, kao i još nekih zarobljenika koji su od posljedica toga preminuli. Toliću se sudi i za druge zločine počinjene u Odžaku, kao i u Bosanskom Brodu.

Svjedok Kalabić je rekao kako je vidio da je Tolić neke zarobljenike “udario, ošamario, ali nije ono da ga udari koliko god može”.

Tužilac Milorad Barašin upitao je svjedoka da li odranije ima nekih poroka, na što je on odgovorio da je to kocka.

Petar Ninković, drugi svjedok Odbrane, ispričao je da je nakon premlaćivanja u sportskoj dvorani u Odžaku u ljeto 1992. godine došao Josip Tolić i rekao im: “Hajte svi, dotjerao sam hitnu pomoć.”

Svjedok je kazao da im je ljekar u Odžaku pružio pomoć, a da mu je Tolić poslije dao vodu i prašak za bolove, zbog čega mu je zahvalan. Dodao je kako nije vidio da je Tolić udarao zarobljenike.

Na pitanje kako zna da se radilo o Toliću, svjedok je pojasnio da je to čuo od drugih zatočenika.

Datum održavanja narednog ročišta, na kojem će svjedočiti Tolić, bit će određen naknadno.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Amer Jahić


This post is also available in: English