Članak

Suđenje za zločine u Rogatici i Foči počinje 21. novembra

7. Novembra 2014.00:00
Suđenje četvorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), optuženih za zločine počinjene na području Rogatice i Foče tokom 1992. godine, počeće 21. novembra čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi, te saslušavanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, te Azizu Šuši i Tariku Šišiću, Tužilaštvo BiH je najavilo da će tokom postupka saslušati manje od 86 svjedoka, kako je prvobitno u optužnici predloženo.

“Napominjem da su mnogi svjedoci starije osobe, te da su neki od njih posljednji put saslušavani 2006. godine. Iz tog razloga postoji mogućnost da je možda neko od svjedoka preminuo ili da više nije zdravstveno sposoban da svjedoči”, objasnio je tužilac Mirza Hukeljić.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH odlučilo da smanji i broj svjedoka koji bi iskaze davali na iste okolnosti navedene u optužnici.

Tužilaštvo BiH tereti Muhameda Šišića, Emira Drakovca, te Aziza Šušu i Tarika Šišića, za učešće u napadu na srpske civile koji su se 27. augusta 1992. godine s područja Goražda kretali prema Rogatici, kada je stradalo i povrijeđeno više osoba.

Muhamed Šišić je, kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovcu je na teret stavljeno i da je krajem 1992. na području Foče počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i ratnog zarobljenika.

Ovu optužnicu Sud BiH je potvrdio u avgustu 2014. godine.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English