Članak

“Možda sam ošamario zatvorenika”

7. Novembra 2014.00:00
Ibro Macić, optuženi za zločine počinjene u Konjicu, svjedočeći u svoju korist izjavio je da je možda ošamario jednog zatvorenika u školi Musala, ali da nije počinio djela koja su mu stavljena na teret.

This post is also available in: English

Macić je kazao da je mjesec i po dana bio stražar u školi 1993. godine, nakon što se prijavio u Vojnu policiju Armije BiH (ABiH).

“Možda sam jednog ošamario. Ja sam htio da bude red i čistoća. Nešto je rekao. To je bilo vani, ne sjećam se, čini mi se da je rekao da je suh hljeb”, kazao je Macić, odgovarajući na pitanje da li je nekoga maltretirao u Musali.  

On je naglasio da nije radio ono što se stavlja njemu na teret. Naveo je i da nije vidio povrede na zatvorenicima.

Prema njegovim riječima, zatvorenici u Musali su imali hranu kao i stražari, a zatvorenicima su i članovi porodice donosili hranu.

“Hranu su donosili roditelji, braća, sestre, imali su doručak, ručak i večeru. Tu hranu nisu jeli, jer su imali ovu sa strane. Bio je jedan njihov čovjek koji im je dijelio hranu”, kazao je  Macić.

Tužilaštvo BiH tereti Macića da je od aprila do oktobra 1993. godine učestvovao u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu.

Macić je u svjedočenju kazao da je iz “Musale” otišao polovinom jula i da se nije vraćao.

“Ja se ne sjećam da sam se više vraćao”, kazao je optuženi.

Macić je optužen i za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine.

Optuženi je ispričao da je prije stražarenja u Musali, 17 vojnika, među kojima je bio i on, 1992. bilo upućeno na čišćenje terena u Rakitnici. Nakon toga su otišli u selo Blace, gdje je, kako je rekao, on slučajno ispalio hitac iz puške kod jedne kuće, u koju su potom ušli drugi vojnici, nakon čega je čuo rafalnu paljbu.   

“Vrata su zaškripala, ja sam se trznuo i ispalio metak”, kazao je Macić.

Odgovarajući na pitanje da li je čuo da su ubijene starice u Blacama, Macić je kazao da je 20 dana nakon toga čuo od “Halila da je bilo nekih baba”.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Sanje Jukić, Macić je potvrdio da je hitac ispalio ispred vrata kuće, ali je rekao da nije vidio mrtvu osobu iza vrata.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. novembar.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English