Članak

Pucanje u zarobljenog vojnika

6. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedoci Odbrane su rekli kako optuženi Nihad Bojadžić nije bio prisutan kada je ranjen zarobljeni vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u septembru 1993. godine.

This post is also available in: English

Muharem Vejo, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), kazao je da se ranjavanje dogodilo u Donjoj Jablanici, odnosno u Rogića kućama, gdje je bilo sjedište njegove jedinice.

Prema njegovom iskazu, u bazu jedinice je došao “kamion ljudi”, a saborac Nedžad Špago mu je rekao da se radi o zarobljenim vojnicima HVO-a. U međuvremenu, kako je ispričao, stigao je i džip u kojem je bio Ramiz Delalić zvani Ćelo, koji je pucao u zarobljenika.

“Špago je prišao Ćeli, nešto su razgovarali. Ovaj je izvadio pištolj i opalio u jednog od tih zarobljenika. Ranjen je u nogu”, naveo je svjedok.

Po sjećanju svjedoka, ranjavanje se dogodilo oko 20. septembra 1993. godine.

Prema optužnici, Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, u stopalo je ranio jednog zarobljenika u Donjoj Jablanici u drugoj polovini 1993. godine.

Ramiz Delalić zvani Ćelo ubijen je 2007. u Sarajevu.

O ranjavanju zarobljenika svjedočio je i Jasmin Medić, koji je u to vrijeme pripadao jedinici koju je vodio Delalić. On je ispričao kako je sa jedinicom upućen na teren u Hercegovinu, a smješteni su u bazu jedinice “Zulfikar”.

“Galama je dolje, vriska…Vidio sam kada Ramiz vadi pištolj i puca u čovjeka”, kazao je  svjedok, te dodao da je poslije čuo da se radi o zarobljeniku HVO-a.

Na pitanje kada se ovo desilo, svjedok je odgovorio u prvoj polovini septembra 1993. godine. Tužilac Emir Neradin je upitao svjedoka zašto o ovome nije govorio kada je 1998. davao izjavu istražnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu, na što je on odgovorio: “Pitan sam samo u vezi sa zločinima u Grabovici.”

Amir Kurtović, treći svjedok Odbrane, ispričao je da je optuženog Bojadžića vidio u julu 1993. godine na Igmanu u vrijeme borbi između ABiH i Vojske Republike Srpske (VRS). Svjedok je rekao kako je 19. jula ranjen na Igmanu, a Bojadžić i njegov vozač su ga odvezli u bolnicu.

Nakon toga, svjedok je, kako je rekao, postao pripadnik jedinice “Zulfikar” ABiH, te Bojadžića ponovo viđao u jesen 1993. godine.

“Mršaviji je bio, imao kosu i bradu”, opisao je svjedok izgled optuženog.

Svjedoci Tužilaštva BiH, koji su rekli da ih je Bojadžić maltretirao u drugoj polovini 1993. godine, ranije su na suđenju kazali kako na njegovom licu nisu primijetili ništa karakteristično.

Suđenje Bojadžiću, koji je optužen i za druge zločine počinjene u Jablanici, nastavlja se 27. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English