Članak

Nestao medicinski karton oštećene

4. Novembra 2014.00:00
Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdio je na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši da je medicinski karton zaštićene svjedokinje S-4 nestao iz Doma zdravlja u tom gradu.

This post is also available in: English

Istražitelj Mirko Simonjić je, po naredbi Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH, imao zadatak da ode u Dom zdravlja u Kotor-Varoš i privremeno izuzme medicinski karton svjedokinje S-4.

“Kartoni su bili složeni po abecednom redu. Na mjestu gdje je trebao biti, kartona oštećene S-4 nije bilo, kao i jednog kartona prije njega”, kazao je Simonjić, dodavši da je našao dječiji karton oštećene, ali da glavnog kartona nije bilo.

Simonjić, koji je počeo svjedočiti 28. oktobra, ponovio je da su prisluškivani razgovori koje su optuženi obavljali između sebe i sa, kako je navelo Tužilaštvo BiH, Mirkom Božićem, koji će biti svjedok Optužbe u ovom predmetu.

“Prilikom vođenja telefonskih razgovara došlo se do informacije da su Bosiljko i Ostoja Marković sa Mirkom Božićem vodili dogovore o svjedočenju, te je organizovano i fizičko praćenje u ugostiteljskom objektu ‘Pećina’ u Banjoj Luci”, kazao je Simonjić.
 
Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da su silovali maloljetnu osobu na području općine Kotor-Varoš.

U optužnici se navodi da je S-4 tada imala 14 godina, a da je Mirko Božić upravljao kombijem u kojem su se dovezli do sela Orahova, dok je Predrag Cicmanović iz kuće izveo S-4 i uveo je u kombi, gdje je više puta silovana.

Goran Rakić, vođa tima za istraživanje ratnih zločina regionalnog ureda SIPA-e u Banjoj Luci, ispričao je kako je on dobio informaciju od kolege da će se optuženi sastati sa Mirkom Božićem u kafe-baru “Pećina” u Banjoj Luci. On je otišao u taj objekat 29. oktobra 2013. godine, gdje je mogao čuti dijelove njihovih razgovora.

“Došao sam oko 19.30 sati i kod ulaznih vrata u separeu uočio sam četiri lica. Prepoznao sam Ostoju Markovića i Mirka Božića. Druga dva lica nisam poznavao. (…) Nakon deset do 15 minuta, došao je Bosiljko Marković i rekao da je bio kod tužioca Dragana, da nije ništa bitno rekao i da ih neće zaboljeti glava od njega”, prisjetio se Rakić.

On je dodao je da su njegove kolege nekoliko dana nakon toga također pratile ove osobe u “Pećini”, te kako se sjeća da su pričali o istrazi koja se vodi, ali da se ne sjeća detalja.

Naglasio je da su njegove kolege o tome sačinile službenu zabilješku koja je dostavljena Tužilaštvu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English