Članak

Tužilaštvo osporava tvrdnje Bojadžićeve Odbrane

3. Novembra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), Tužilaštvo BiH je u sudski spis uložilo dokumente kojima nastoji osporiti dokaze što ih je sprovela Odbrana optuženog Nihada Bojadžića.

This post is also available in: English

Tužilac Emir Neradin je u spis uvrstio pohvale za 25 vojnika koje je optuženi Bojadžić, kao komandant, potpisao 1994. godine. Prema dokumentima koji su ranije uloženi, do 1994. godine Bojadžić je bio zamjenik komandanta Specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH). Odred je 1994. prešao u Četvrti korpus (ABiH), a naziv mu je promijenjen u Četvrti izviđačko-diverzantski bataljon.

Među pohvaljenim vojnicima, kako je rekao tužilac, nalaze se i svjedoci Tužilaštva BiH koje je Odbrana tokom suđenja diskreditovala tvrdnjom da su u novembru 1993. godine učestvovali u maltretiranju zarobljenika. Bojadžićeva Odbrana je u prigovoru navela kako uloženi dokumenti nisu relevantni.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Suđenje se nastavlja 10. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English