Članak

Povremeni boravak u Užicu

3. Novembra 2014.00:00
Na suđenju Draganu Šekariću za zločine počinjene na području Goražda i Višegrada, svjedok Odbrane je ispričao da je optuženi tokom 1992. i 1993. godine povremeno boravio u Užicu (Srbija).

This post is also available in: English

Mirko Topalović, ujak optuženog Šekarića, ispričao je da je optuženi u više navrata dolazio kod njega u selo Bioska (općina Užice). Prvi put je optuženi, kako je kazao svjedok, došao sredinom maja 1992. sa majkom, te ostao oko 15-ak dana, nakon čega se vratio u Goražde.

“Otišao je 7. juna za Goražde. Rekli su da je ranjen i da se nalazi u Sokocu u bolnici”, naveo je Topalović.

Prema njegovom iskazu, 2. augusta je optuženi helikopterom došao na aerodrom u Ponikve i pozvao telefonom da dođem po njega. Tada je, kako je kazao svjedok, ostao 15 dana kod njega kući, pa je otišao u Užičku bolnicu i nakon toga u Goražde.  

“Pitao sam sestru gdje je Dragan, ona je rekla da je otišao u Goražde. Vratio se nakon mjesec dana i kazao da je bosanska vojska protjerala Srbe iz Goražda. Tada je ostao dva dana”, ispričao je svjedok, istaknuvši da je optuženi onda rekao da ide u Višegrad, ali i nakon toga je dolazio u Užice.

On se prisjetio da je optuženi u novembru 1993. godine imao operaciju na peti u užičkoj bolnici.

Šekarić, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen je za učešće u napadu na selo Lozje (općina Goražde), te za ubistva, silovanja i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu. Prema optužnici, Šekarić je zločine činio od aprila 1992. i tokom 1993. godine.

Na ovom suđenju, na zahtjev Suda BiH, svoj nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju zaštićenog svjedoka WG-025 iznijeli su internista Senad Pešto i neuropsihijatrica Enra Suljić.

Pešto je kazao da je zaštićeni svjedok imao infarkt i da u srcu ima tromb. Također, svjedoku je smanjen rad srca, ali vještak kaže da može svjedočiti.

Prema riječima neuropsihijatrice Suljić, svjedok ima trajnu promjenu ličnosti nakon katastrofičnog događaja, liječi se od depresije i posttraumaskog stresnog poremećaja (PTSP). Suljić je istakla da su kardiološke smetnje povezane sa psihičkim stanjem pacijenta, ne izjašnjavajući se da li može svjedočiti.

Na ovom suđenju prikazan je videosnimak obilaska lica mjesta, odnosno lokacija u mjestu Dušće i Kosovo Polje u Višegradu.
   
Nastavak suđenja zakazan je za 10. novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English