Članak

Stražar nije čuo za maltretiranja u “Musali”

31. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Konjicu, svjedok Odbrane izjavio je da mu nije poznato da je bilo nekih nepravilnosti u odnosu prema zarobljenicima u školi u Musali.

This post is also available in: English

“Naprotiv, oni su nas provocirali da ćemo svi biti ratni zločinci”, kazao je Hamdija Alić, nekadašnji stražar u Osnovnoj školi “Musala”.

Odgovarajući na pitanje da li se Macić neprimjereno ponašao prema zatočenim licima, svjedok je rekao da nije. Alić je naveo da se ne sjeća da je optuženi bio s njim u smjeni.

Tužilaštvo BiH tereti Ibru Macića da je od aprila do oktobra 1993. godine učestvovao u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu.

Svjedok je kazao da ni tokom rata niti poslije nije čuo da je bilo zlostavljanja zarobljenika u “Musali”. 

Alić je naveo da je u “Musalu” došao u maju 1993. godine i da je bio stražar dok nisu razmijenjeni zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Hrvati su bili odvojeni od Srba. Bila je sportska sala gdje su bili Hrvati, a na tribinama i u svlačionicama bili su Srbi. Nisu imali kontakta između sebe. Hrvati su sve imali. Imali su puno hrane. Donosila im je rodbina. Hranu su i bacali”, rekao je Alić. 

Nastavak suđenja zakazan je za 7. novembar, kada je planirano da u svoju korist svjedoči optuženi.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English