Članak

Milisavljević i Pantelić osuđeni na po 20 godina

28. Oktobra 2014.00:00
Sud BiH osudio je Predraga Milisavljevića i Miloša Pantelića na po 20 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima s područja Višegrada.

This post is also available in: English

Milisavljević i Pantelić su proglašeni krivima da su, zajedno sa policajcima i pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u ubistvu 48 ljudi kod jame Paklenik (opština Sokolac) počinjeno 15. juna 1992. godine.

Ljubomir Tasić, trećeoptuženi u ovom predmetu, oslobođen je optužbi za učešće u prisilnom preseljenju civila s područja Višegrada 14. juna 1992. godine.

Sudsko vijeće je navelo da su muškarci iz konvoja, koji je 14. juna krenuo iz Višegrada, izdvojeni u mjestu Išerića Brdo (opština Sokolac), a zatim sprovedeni u Rogaticu.

Dan kasnije, 15. juna, odvezeni su do jame Paklenik, gdje su policajci i pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali 48 civila, dok je Ferid Spahić uspio preživjeti. Upravo ovom svjedoku je Sudsko vijeće povjerovalo kada je rekao da je na putu do jame Paklenik vidio Milisavljevića, kao i da je učestvovao u strijeljanju.

“Svjedok je naveo da je Milisavljević Predrag prvi otpočeo paljbu prema civilima”, kazala je Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskim vijećem.

Vijeće je također povjerovalo vozaču autobusa, koji je rekao da je, pored Milisavljevića, vidio Pantelića u grupi koja je sprovodila civile prema jami Paklenik.

“Nakon toga mu se gube iz vida, a zatim je čuo pucnjavu. Vidio je da se vraćaju Milisavljević i Pantelić”, kazala je Jesenković.

Prema njenim riječima, u postupku nisu provođeni dokazi da je i Pantelić pucao, ali bez obzira na to, djelovao je kao saizvršilac, čime je “odlučujuće doprinio u ubistvima civila”.

Govoreći o Tasićevoj odgovornosti za prisilno preseljenje civila iz sela oko Višegrada, Sudsko vijeće nije moglo zaključiti da je on to naredio. Svjedoci su, kako je rekla predsjedavajuća Jesenković, govorili da im je Tasić savjetovao da idu jer ih nije mogao zaštiti.

Sudsko vijeće nije moglo zaključiti da je Tasić prihvatio prisilno preseljenje u cilju stvaranja etničke teritorije, te da nije bio na mjestu razdvajanja muškaraca.

Jesenković je kazala kako činjenica da su Milisavljević i Pantelić pratili konvoj 14. juna nije dovoljna da budu proglašeni krivima za učešće u prisilnom preseljenju.

Osim ovoga, Milisavljević je oslobođen optužbe za seksualno zlostavljanje dvojice muškaraca sredinom maja 1992. u policiji u Višegradu. Sudsko vijeće je navelo kako su svjedoci detaljno ispričali šta su preživjeli, ali nisu mogli reći ko im je naredio da to rade.

Zbog nedostatka dokaza, Pantelić je oslobođen optužbi da je u maju i junu 1992. godine učestvovao u hapšenju, mučenju i uništavanju imovine u selima oko Višegrada.

Panteliću, koji se branio sa slobode, određen je pritvor, a Milisavljeviću je ova mjera produžena.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Amer Jahić


This post is also available in: English