Članak

Presuda Vehidu Subotiću 7. novembra

24. Oktobra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu za Vehida Subotića, optuženog za učešće u ubistvu civila u selu Dusina kod Zenice. Izricanje presude zakazano je za 7. novembar.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, tužiteljica Slavica Terzić je rekla kako je dokazano da je Vehid Subotić zvani Geler u januaru 1993. godine počinio zločin nad civilima u selu Dusina, te je zatražila da se oglasi krivim.
Nasuprot tome, Odbrana je u svojoj završnoj riječi kazala da navodi optužnice nisu dokazani, te da optuženi nije počinio to djelo i da zbog toga treba biti oslobođen.
“Meni je iskreno žao svih žrtava, ne samo tih već žrtava sa svih strana. Želim reći da se po svim tačkama optužnice ne osjećam krivim”, rekao je optuženi Subotić.
Subotić je optužen da je, kao vojnik Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH (ABiH), zajedno sa drugim pripadnicima bataljona upao u selo Dusina, naredio da se zarobi oko 40 civila, te nekoliko razoružanih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Potom je, kako se navodi, izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti, sproveo ih do jedne kuće i naredio pripadnicima čete da ih ubiju.
Tužiteljica je kazala da su ubijeni bili u poodmakloj životnoj dobi, da su za vrijeme sukoba predali oružje i nisu vojno djelovali.
“Svjedoci su potvrdili da su bili van borbenog položaja, položili su oružje, skinuta im je uniforma ili dijelovi uniforme, oduzete su im dragocjenosti… Subotić je znao da su položili oružje”, rekla je Terzić.
Odbrana je negirala da je optuženi uopće učestvovao u ovoj akciji, istaknuvši da su svjedoci Tužilaštva bili nedosljedni u svojim iskazima.
“Optuženi je pred ovaj događaj bio teško ranjen. Nije ni poznavao pripadnike jedinice, niti je učestvovao u akciji. Nije ni išao u selo Dusina. Tada je imao 19 godina i nije imao ni motiv ni razlog da počini ovo djelo”, kazala je braniteljica Vukica Marjanović-Suljić.
Ona je navela kako je u to vrijeme optuženi imao vidljive ožiljke na licu, što niko od svjedoka Tužilaštva nije naveo.
Suđenje Subotiću počelo je u septembru 2013. godine.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English