Članak

Optuženi na borbenoj liniji

22. Oktobra 2014.00:00
Svjedoci Odbrane Vitomira Rackovića, optuženog za zločine počinjene na području Višegrada, izjavili su da je u junu i julu 1992. godine optuženi bio na borbenoj liniji na području planine Zaglavak.

This post is also available in: English

Svjedok Miloš Ivanović rekao je da je početkom juna 1992. otišao na liniju na planinu Zaglavak. Među vojnicima koji su tu bili, kako je kazao, bio je i optuženi Racković.

“Bio sam tu oko 40 dana, sve do 12. jula, kada je bio Petrovdan… Odatle niko nije odlazio osim mene, koji sam svaki treći dan išao po vodu”, rekao je svjedok, dodavši da je cijelo vrijeme njegovog boravka na tom mjestu viđao Rackovića.

I drugi svjedok, Nenad Marković, izjavio je da je polovinom 1992. oko 40 dana proveo na Zaglavku, gdje je sve vrijeme bio i optuženi.

“Ja sam 1. juna otišao na taj zadatak. Tu smo ostali do 12. jula. Na Zaglavku smo držali liniju, bilo je pucnjave i poginulih… Svi smo tu bili cijelo vrijeme”, kazao je on.

Rackoviću se sudi da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja 1992. do kraja augusta iste godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju i prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Neke od nezakonito uhapšenih osoba, kako je navedeno u optužnici, nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji Slap u Žepi.

Govoreći o situaciji u Višegradu u proljeće 1992. godine, svjedoci Ivanović i Marković su rekli da su se odnosi među stanovnicima pogoršali formiranjem nacionalnih stranaka, a da su se među muslimanima pojavili ekstremisti koji su pravili probleme.

Svjedokinja Jelisavka Petrović, bivša potpredsjednica općine Višegrad i članica Srpske demokratkse stranke (SDS), kazala je da je u Višegradu većinsko stanovništvo bilo muslimansko, te da su Srbi zastrašivani.

Ona je potvrdila da je među muslimanima postojala grupa ekstremista koji su pravili probleme.

“Kad je Užički korpus ušao u grad, uspostavljen je red… Nakon njihovog odlaska SDS je formirao vlast i mobilisao Srbe”, rekla je Petrović.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English