Članak

Povećan broj optužnica za ratni zločin

21. Oktobra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je do polovine oktobra optužilo za ratne zločine 63 osobe, što predstavlja rekordan broj u odnosu na ranije godine.

This post is also available in: English

Za podizanje 33 optužnice protiv 63 osobe doprinijelo je i zapošljavanje većeg broja tužilaca. Ratnim zločinima trenutno se bavi 35 tužilaca u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, kaže da se do kraja godine očekuje najveći broj optužnica u historiji ove institucije.

Jedna od najobimnijih optužnica, koja je podignuta u ovoj godini, odnosi se na zločine počinjene na području Trnova.

Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja srpskih civila, paljenja njihove imovine, kao i ubijanja ratnih zarobljenika. Prema optužnici, ubijeno je više od 90 osoba, uglavnom starije životne dobi. Među žrtvama je i veći broj žena, a prema navodima Tužilaštva BiH, i dijete rođeno 1990. godine.

Tužilaštvo BiH je podiglo i nekoliko manje složenih optužnica, za koje je Sud BiH odlučio da se procesuiraju na nižim sudovima. Jedna od takvih je optužnica protiv Ivana Zelenike, kojem je na teret stavljeno da je nečovječno postupao prema bošnjačkim civilima na području Mostara. 

Poziv Tužilaštvu BiH da u narednom periodu počne procesuirati složenije predmete ratnih zločina upućen je sa konferencije o procesuiranju predmeta ratnih zločina održane u Sarajevu početkom oktobra.

“Posebno se poziva Tužilaštvo BiH da pristupi procesuiranju predmeta ustupljenih od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, rekao je Milorad Novković, koji predsjedava Nadzornim tijelom za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

U jednom takvom predmetu, koji nosi naziv “Miće”, Tužilaštvo BiH je početkom septembra uhapsilo 13 osumnjičenih za zločine na području Doboja i Teslića. Nakon mjesec dana pušteni su na slobodu, a na jednom od ročišta je rečeno da Tužilaštvo BiH namjerava saslušati desetine svjedoka.

Pored ove, postoje istrage za ratne zločine koje još nisu okončane, te se u narednom periodu mogu očekivati nove optužnice.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, kaže da je iz Suda BiH dobio uvjerenje kako ljudski resursi ne predstavljaju problem u procesuiranju ratnih zločina.

“Problemi sa brojem sudnica i sa trenutnim brojem predmeta već postoje, i to je problem koji će se u narednom periodu morati riješiti”, kaže Tegeltija.

Prema rasporedu suđenja Suda BiH, sudnice su rezervisane od devet ujutro, te od 13 sati. Općenito gledano, ročišta završavaju ranije u odnosu na rezervisani period.

Amer Jahić


This post is also available in: English