Članak

U petak presuda Hajrudinu Trletu

16. Oktobra 2014.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) izreći će u petak, 17. oktobra, presudu Hajrudinu Trletu, optuženom za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kalesije.

This post is also available in: English

Federalni tužilac Munib Halilović je rekao u završnoj riječi da je Optužba dokazala Trletovu krivicu i predložio da ga Sud proglasi krivim i izrekne mu adekvatnu kaznu, dok je Odbrana zatražila da optuženi usljed nedostatka dokaza bude oslobođen krivice.
 
“U toku prethodnog postupka, kantonalni tužilac je dao detaljnu završnu riječ o postojanju rata i djela koje se optuženom stavlja na teret. Mi ostajemo kod analize dokaznog postupka koji je dao kantonalni tužilac. Smatramo da je izneseno dovoljno dokaza da je počinilac Trle”, kazao je Halilović.

Hajrudin Trle je optužen da je 21. aprila 1993. godine, kao pripadnik 3. bataljona Treće tuzlanske brigade, nakon zauzimanja položaja Vojske Republike Srpske, iz grupe zarobljenika izdvojio ranjenog Dragu Stevanovića i ubio ga pucajući mu rafalno u prsa, iz neposredne blizine, na Banj brdu (općina Kalesija).

Šaban Mujčinović, branilac optuženog, rekao je da Hajrudin Trle nije učestvovao u akciji u kojoj su zarobljeni civili.

“Odbrana smatra da nije dokazano nijednim dokazom da je Trle počinio tako teško krivično djelo”, kazao je Mujčinović.

Trle se također obratio Sudskom vijeću kazavši da nije kriv za zločin.

Kantonalni sud u Tuzli je Trleta u aprilu oslobodio krivice, ali je je Vrhovni sud ovu presudu ukinuo u julu, te je održano suđenje pred drugostepenim sudom.

Trle je pred Kantonalnim sudom bio oslobođen krivice i u maju 2013. godine, ali je Vrhovni sud Federacije BiH tu presudu poništio i vratio postupak na ponovno suđenje Kantonalnom sudu.

Pred Vrhovnim sudom 16. oktobra ove godine, nakon čitanja optužnice i iznošenja uvodnih riječi, dogovoreno je da će biti preuzeti i korišteni dokazi koji su provedeni pred prvostepenim sudom, te je konstatovano da su ovi dokazi pročitani.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English