Članak

Razgovor novinara i zarobljenika

16. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine počinjene u Jablanici, svjedoci Odbrane su kazali kako su im hrvatski zarobljenici rekli da nisu bili maltretirani.

This post is also available in: English

Maid Tahirović i Miralem Muratović su naveli da su radili u informativnoj službi jablaničke brigade Armije BiH (ABiH), te da su 1993. godine razgovarali sa zarobljenicima koji su bili u Muzeju “Bitka na Neretvi” i ratnoj bolnici.

Oni su rekli da zarobljenicima nisu sugerisali šta da govore, kao i da tokom razgovora nisu bili prisutni pripadnici ABiH ili policajci.

“Mi smo bili sami sa njima”, kazao je Muratović, koji je radio kao snimatelj.

Prema iskazu Tahirovića, koji je radio kao novinar, niko od ranjenih zarobljenika koji su bili u ratnoj bolnici nije se požalio na tretman.

Kako su rekli svjedoci, prilozi su se prikazivali na jablaničkoj televiziji.

Kao svjedok Odbrane, iskaz je dao i Alija Bakšić, koji je kazao da je, kao prevodilac i producent, radio za italijansku televizijsku kuću RAI.

On je rekao da im nisu postavljani uslovi pod kojima bi mogli raditi priloge, te da takvo nešto nije ni dolazilo u obzir. Nakon snimanja, dodao je svjedok, niko nije tražio snimak niti postavljao bilo kakva pitanja.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u muzeju.

Na teret mu je stavljeno i da je u ratnoj bolnici jednom zarobljeniku iz vene istrgao infuziju, kao i da je doktora spriječavao da drugom zarobljeniku pruži pomoć.

Suđenje Bojadžiću, koji je optužen i za druge zločine počinjene u Jablanici, nastavlja se 23. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English