Članak

Optužena izdavala potvrde u Općini

16. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, svjedok Odbrane je izjavio da mu je optužena izdavala potvrde u Općini u Bosanskom Brodu od 12. aprila do kraja juna 1992. godine.

This post is also available in: English

Rešad Bundavica je kazao da je autobusom prevozio putnike na relaciji Tuzla – Beč, te da mu je potvrdu za prelazak putnika u Bosanskom Brodu jednom sedmično izdavala optužena, svaki put u kancelariji Općine.
“Išao sam svake sedmice. U Brodu je bio most. Morali smo dobiti potvrdu da pređemo preko mosta na hrvatsku stranu. U Općinu sam odlazio da mi se izda potvrda. Portir me upućivao na jednu ženu. Rekao je da se zove Indira”, izjavio je svjedok Bundavica.
Nakon što je opisao osobu koja mu je izdavala potvrde, svjedok je optuženu prepoznao u sudnici.
“Bila je korpulentna, mlađa osoba, imala je kovrdžavu crnu kosu, imala je do 30-ak godina. Zapamtio sam je po dignutoj kosi. Imala je naočale kad je meni izdavala potvrde, bila je u civilu”, kazao je svjedok.
Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od aprila do oktobra 1992. godine učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju, te nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u prostorijama policije i na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.
Na ovom suđenju je nalaz i mišljenje grupe vještaka o zdravstvenom stanju svjedokinje Hazbe Nukić iznio Branimir Aleksandrić.
Aleksandrić, koji je nalaz i mišljenje iznio na zahtjev Tužilaštva BiH, rekao je da je Hazba Nukić 30. januara 1998. godine pregledana u Beogradu, te da je tim ljekara izvršio uvid u medicinsku dokumentaciju koju je posjedovala.
“Na koži gornje usne uočen je sivobjeličasti ožiljak koji je nanesen tupim predmetom. Imala je sivobjeličasti ožiljak na palcu lijeve noge, zadobijen dejstvom oštrice mehaničkog oružja. Izvršen je neuropsihijatrijski pregled, te je utvrđeno da postoje svi elementi hroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije”, kazao je Aleksandrić. 
Nukić je na suđenju Indiri Kamerić 20. marta ove godine ispričala kako je premlaćivana i seksualno zlostavljana u prostorijama stadiona, u kojima se nalazila Indira koja joj je “opalila dva šamara”.
Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English