Članak

Jovanovići osumnjičeni za ubistva u Čajniču

16. Oktobra 2014.00:00
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Stevu i Milosava Jovanovića zbog sumnje da su počinili zločin na području Čajniča.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH sumnjiči Jovanoviće da su, kao pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinili zločin nad civilnim stanovništvom u selu Medoševići.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, oni su osumnjičeni da su 4. juna 1992. ubili ženu bošnjačke nacionalnosti, starosti preko 80 godina, a potom zapalili kuću.

Milosav Jovanović je pod sumnjom da je početkom juna 1992. učestvovao u ubistvu pet civila bošnjačke nacionalnosti, uključujući dvoje djece.

“Milosav Jovanović se tereti da je sa još dva lica došao naoružan ispred štale u kojoj se nalazilo šest civila bošnjačke nacionalnosti, te im naredili da izađu, a dvoje djece – starosti devet i 11 godina – odvojili su i zaključali u kuću. Preostalim civilima su naredili da se kreću u koloni. Jedan od njih je uspio pobjeći, nakon čega su osumnjičeni lišili života tri civila”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako se dodaje, nakon toga su se vratili u kuću i ubili zaključanu djecu, a potom izazvali požar, usljed čega je kuća u potpunosti izgorjela, zajedno sa tijelima ubijenih.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, a potom će biti predate Tužilaštvu BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English