Članak

Iživljavanje nad zatočenicima

14. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na Igmanu, zaštićeni svjedok je izjavio da ga je tokom zatočeništva osoba, za koju je čuo da se zove Nedžad Hodžić, udarala i seksualno zlostavljala.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, svjedok B je rekao da je 19. aprila 1993. godine uhapšen i odveden na Igman, gdje je smješten u jedno skladište. Kazao je da je tog dana dobio batine od osobe za koju je saznao da se zove Nedžad Hodžić.

Na pitanje Tužilaštva da li ga je ta osoba i nakon toga tukla, svjedok je rekao da jeste. Dodao je da je tokom zatočeništva pržen po tijelu i da je ranjen u stopalo. Svjedok B je kazao kako se Hodžić iživljavao nad zatočenicima.

“Došao je jedan dan tamo gdje smo bili smješteni i počeo je tući. Istukao je mene, pa svjedoka C. Svjedoka C je stavio uz betonski stub i tukao pendrekom. Kad nas je istukao, istjerao nas je van da se vidi je li on dobro uradio posao”, rekao je svjedok.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu sudi se da su, kao pripadnici odreda “Zulfikar” Armije BiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima.

Svjedok B je potvrdio da je seksualno zlostavljan tokom zatočeništva.

“Jednog dana je mene i svjedoka C natjerao na oralni seks. Ali to je brzo prekinuto”, kazao je on, dodavši da ga je na to natjerao Nedžad Hodžić.

Na pitanje Odbrane prvooptuženog ko je bio prisutan u skladištu kada je svjedok udaran, B je kazao da je tu, osim Hodžića, bilo još vojnika, ali da ne zna kako se zovu niti može opisati kako su izgledali.

Opisujući Hodžića, svjedok je rekao da je bio srednjeg rasta, jače građe, smeđe kose i sa ožiljkom na licu. Na pitanje Odbrane gdje je Hodžić imao ožiljak B je rekao: “Učinilo mi se da je u visini jagodice, ali nisam siguran.”

Svjedok B je svjedočio putem videolinka iz Županijskog suda u Splitu. Zbog lošeg tona u galeriji sudnice Suda BiH, dijelovi njegovog svjedočenja su bili nerazumljivi.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 23. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English