Članak

Optuženi pomogao lojalnom svjedoku

13. Oktobra 2014.00:00
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u ratu prihvatio lojalnost koju mu je ponudio optuženi Dragoslav Bojić, nekadašnji komandir policijske stanice.

This post is also available in: English

Uz molbu da mu se ne objavljuje ime i prezime – što je Sudsko vijeće prihvatilo – svjedok je ispričao kako su ga 11. juna 1992. godine u policiju u Kotor-Varoši privele dvije osobe u vojnoj uniformi. Tog dana, kako je rekao, privedene su i druge osobe koje nisu srpske nacionalnosti.

Svjedok, koji je radio u policiji do prvih višestranačkih izbora, kazao je da je odveden u Bojićevu kancelariju, te je bez pritiska potpisao izjavu o lojalnosti. U narednih 15-ak dana, kako je dodao, obavljao je poslove za policiju.

Krajem juna, svjedoka je, kako je ispričao, optuženi Bojić spasio od nekih pripadnika specijalne policije koji su ga htjeli ubiti, a iz Banje Luke su došli u Kotor-Varoš.

“Ti ćeš ići kući dok ove barabe ne otjeramo”, prenio je svjedok riječi optuženog.

Dok je bio kući, kako je rekao, čuo je da su u policijskom zatvoru bile osobe nesrpske nacionalnosti, a vidio ih je u novembru 1992. godine, kada se vratio u policiju i nastavio obavljati poslove koje mu je određivao Bojić.

Zajedno s Bojićem, za zločine u Kotor-Varoši sudi se Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radu Škoriću i Iliji Kurušiću.

Oni su optuženi da su 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu i progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća, te zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Bojić je bio komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Tepić načelnik Stanice javne bezbjednosti, Vujičić aktivni policajac, Maksimović, Škorić i Keverović rezervni policajci, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 20. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English