Članak

Neznatno smanjen broj istraga

13. Oktobra 2014.00:00
U protekle dvije godine na nivou svih tužilaštava u BiH, broj otvorenih istraga za ratne zločine protiv poznatih počinitelja smanjen je za samo oko dva posto.

This post is also available in: English

Prema službenim podacima Visokog Sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, od jula 2012. do oktobra ove godine broj otvorenih istraga za ratne zločine protiv poznatih počinilaca na svim nivoima, uključujući i Tužilaštvo BiH, smanjen je sa 1.320 na 1.286.

U Državnom tužilaštvu je došlo do značajnog povećanja broja istraga protiv poznatih počinilaca sa 658 u julu 2012. na 770 u septembru ove godine.  Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je kazao da u povećanju broja istraga protiv poznatih počinilaca nema ničeg neobičnog.

“Povećanje broja ovih predmeta, logičan je slijed dešavanja, jer su nakon dolaska i povećanja broja tužitelja u mnogim predmetima koji su bili tek u formi izvještaja donesene naredbe o provođenju istrage protiv konkretnih osumnjičenih osoba. Dakle, zbog toga što je u mnogim predmetima pokrenuta istraga protiv konkretnih osumnjičenih, došlo je do povećanja ove vrste predmeta”, pojasnio je Grubešić.

On je dodao kako je u protekle dvije godine došlo i do pristizanja novih izvještaja o počinjenim ratnih zločinima.

S druge strane, u određenim tužilaštvima, došlo je do značajnog smanjenja broja otvorenih istraga protiv poznatih počinilaca.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je krajem marta 2012. godine imalo 66 otvorenih istraga za ratne zločine protiv poznatih počinilaca, a krajem ovog mjeseca 18. U tom periodu, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je podiglo tri optužnice za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

U svim Tužilaštvima u BiH, prema podacima VSTV-a, postoje i 944 istrage protiv nepoznatih lica zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Sa ciljem provođenja Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina koja je usvojena krajem 2008. godine, a prema kojoj bi svi predmeti za ratne zločine trebali biti okončani u roku od 15 godina, a najsloženiji do kraja naredne godine, naloženo je zapošljavanje većeg broja tužilaca.

U Tužilaštvu BiH od kraja prošle godine udvostručen je broj tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, a povećan je broj tužilaca koji rade u drugim tužilaštvima.

Denis Džidić


This post is also available in: English