Članak

Sljedeće sedmice presuda za zločine u Višegradu

10. Oktobra 2014.00:00
Naredne sedmice će Sud BiH objaviti presudu Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine u Višegradu.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je za utorak, 14. oktobar. Optužnicom Državnog tužilaštva na teret im je stavljeno da su 1992. godine učestvovali u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, mučenju i prisilnom protjerivanju Bošnjaka iz općine Višegrad.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su bili rezervni policajci u Višegradu, a Tasić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

U ponedjeljak, 13. oktobra, počinje novo suđenje za zločine u Višegradu počinjene nad Bošnjacima 1992. godine. Petru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku VRS-a, sudit će se za zatvaranje, ubistva i silovanje.

Za petak, 17. oktobar, zakazana je statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Savi Babiću, kojem je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo oslobađajuću presudu.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH bit će u ponedjeljak ispitani na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, te Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Radojku Keveroviću, Dragoslavu Bojiću, Radi Škoriću i Iliji Kurušiću, koji se terete za zločine u Kotor-Varoši.

U utorak počinje dokazni postupak Odbrane Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, optuženih za zločine na Igmanu, a nastavit će se i u četvrtak, 16. oktobra.

Istog dana bit će održana statusna konferencija u postupku protiv Ramiza Avdovića i Iulian-NicolaeVintile, optuženih za zločine u Sarajevu, kao i nastavak suđenja Ostoji i Bosiljku Markoviću, optuženima za zločine u Kotor-Varoši, Goranu Vujović, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći, te Aleksandru Cvetkoviću, kojem je na teret stavljen genocid u Srebrenici.

U srijedu, 15. oktobra, počinje dokazni postupak Odbrane Gorana Popovića, kao i Vitomira Rackovića, optuženih za zločine u Višegradu počinjene nad Bošnjacima 1992. godine.

U srijedu se nastavljaju i suđenja Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine u Kalinoviku, Harizu Habiboviću za zločine u Kladnju, te Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Tog dana će se održati ročište u postupku protiv Željka Stanarevića i Dragana Dopuđe, koji se terete za zločine na području Bihaća.

Za četvrtak, 16. oktobra, zakazano je suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine u Hadžićima. Tog dana nastavlja se suđenje Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine u Jablanici, Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru, te Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu.

U petak će novi svjedoci Tužilaštva BiH biti saslušani na suđenju Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine u Kladnju, te Jasminu Čolomanu koji se tereti za zločine u općini Vitez.

Također u petak, na suđenju Ibri Maciću, optuženom za zločine u Konjic i Josipu Toliću, optuženom za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu iskaze će dati svjedoci Odbrane.

Amer Jahić


This post is also available in: English