Članak

Traži se procesuiranje haških predmeta

3. Oktobra 2014.00:00
Poziv Tužilaštvu BiH da počne procesuirati predmete koje im je ustupio Haški tribunal upućen je sa konferencije o procesuiranju predmeta ratnih zločina održane u Sarajevu.

This post is also available in: English

Milorad Novković, predsjedavajući Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kazao je kako je u narednom periodu potrebno pristupiti “efikasnijem procesuiranju složenijih predmeta ratnih zločina”.

“Nadzorno tijelo posebno naglašava potrebu da se u narednom periodu bez odlaganja pristupi efikasnijem procesuiranju složenijih predmeta ratnih zločina. Posebno se poziva Tužilaštvo BiH da pristupi procesuiranju predmeta ustupljenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, rekao je Novković.

Na konferenciji je rečeno da je u BiH prijavljeno preko 1.200 predmeta ratnih zločina gdje je poznat identitet mogućeg počinioca, ali da istraga nije sprovedena, kao i za nekoliko stotina zločina gdje su osumnjičeni nepoznati.

U cilju ubrzanja procesuiranja predmeta ratnih zločina, Evropska unija (EU) je obezbjedila za sudove i tužilaštva skoro 15 miliona eura koji su se počela koristiti početkom ove godine za rad novih 160 osoba.

“Premda je primijetan blagi pad u broju predmeta ratnih zločina, također je važna i kvaliteta istraga i presuđivanja u predmetima ratnih zločina”, rekao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Konferenciju je organizovala Delegacija EU u BiH i Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja je usvojena 2008. godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English