Članak

Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločin u Odžaku

3. Oktobra 2014.00:00
Iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH i čitanjem optužnice, naredne sedmice počet će suđenje četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene 1992. godine u Odžaku.

This post is also available in: English

U utorak, 7. oktobra, počet će suđenje Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću te Pavi i Iliji Glavašu, optuženima da su sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka, gdje su ih silovali, tukli, zlostavljali i ponižavali.
Istog dana će biti razmatran i prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje pritvora ili mjera zabrane za Slavka Savića, koji je uhapšen 30. septembra zbog sumnje da je 1993. godine počinio zločin na području općine Vogošća.
Suđenje za zločine počinjene u Višegradu za koje se tereti Oliver Krsmanović također se nastavlja u utorak, kao i suđenje za zločine u Dretelju za koje su optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, nekadašnji pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).
Na suđenju Vehidu Subotiću, optuženom za zločin u selu Dusina (Zenica), Državno tužilaštvo će u utorak ispitati dva svjedoka, u okviru dodatnih dokaza, čime će biti završen dokazni postupak.
U ponedjeljak, 6. oktobra, bit će nastavljeno suđenje Draganu Šekariću za zločine počinjene u Goraždu i Višegradu.
Suđenje za zločin u Kladnju počinjen u junu 1992. godine, za šta se tereti Hariz Habibović, bivši rezervni policajac Stanice policije u Stuparima, bit će nastavljeno u srijedu, 8. oktobra.
Istog dana Državno tužilaštvo će izvesti materijalne dokaze na suđenju protiv Gorana i Jovana Popovića, koji su optuženi za zločin u Višegradu, te će biti nastavljeno suđenje Vitomiru Rackoviću, koje je prije mjesec dana prekinuto zbog liječenja optuženog. Racković se tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) počinio ratni zločin u Višegradu.
U četvrtak, 9. oktobra, nastavlja se i suđenje za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići) za koji se terete Nedžad Hodžić i Dževad Salčin.
Obnovljeno suđenje za zločine počinjene u Krajini koji se na teret stavljaju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću nastavit će se u srijedu.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English