Članak

Korektan odnos Josipa Tolića

3. Oktobra 2014.00:00
Prvi svjedok Odbrane Josipa Tolića, optuženog za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, kazao je da je tokom zatočeništva prema njemu optuženi bio korektan.

This post is also available in: English

Ljubo Đaković je ispričao kako je 9. maja 1992. godine zarobljen i odveden, zajedno sa još muškaraca srpske nacionalnosti, u fiskulturnu salu osnovne škole u Odžaku. Među stražarima u toj školi, kako je kazao, bio je i optuženi Tolić.

“Njegov odnos prema meni bio je korektan. Dok sam boravio u sali nisam vidio nikakve negativne osobine Tolića. Nisam vidio da je u mom prisustvu ikoga udarao”, kazao je svjedok.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Đaković je ispričao da je mjesec dana proveo u ovoj školi, nakon čega je boravio u više objekata na području Odžaka i Bosanskog Broda, a među kojima je i Srednjoškolski centar u Bosanskom Brodu.

On je rekao kako u tom objektu nije imao problema sa stražarima, ali da jeste sa nepoznatim licima koja su tu dolazila.

“Jednom sam bio u sali kad je došlo deset vojnika, stjerali su nas i udarali. Kasnije sam čuo da su to bili vojnici iz Hrvatske”, rekao je Đaković.

Svjedok je ispričao i kako su ga jednom tri nepoznate osobe udarile dok je išao prema toaletu, ali da ih je nakon toga Tolić otjerao.

“Došao sam do WC-a, oprao suđe i nisam se smio vratiti. Kad sam krenuo, čujem galamu i Tolića kako viče: ‘Izlazite napolje, šta dirate tog čovjeka, on za nas radi.’ Tolić je ove istjerao vani i tad mi je baš pomogao”, kazao je svjedok.

On je naveo i kako mu je poznato da su tokom njegovog zatočeništva stradala dva zatočenika. Na pitanje Sudskog vijeća kakve je poslove obavljao tokom zatočeništva, rekao je da je kucao spiskove.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English