Članak

Odbrana Bojadžića okončala dokazni postupak

29. Septembra 2014.00:00
Saslušanjem posljednjeg svjedoka optuženog Nihada Bojadžića, Odbrana je okončala dokazni postupak na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica počinjene 16. aprila 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Zijad Mušić, koji je 1993. godine bio na dužnosti zamjenika komandanta bataljona Armije BiH (ABiH) u Drežnici kod Mostara, rekao je kako je za zločine u Trusini saznao poslije rata, odnosno kada je pokrenut sudski postupak.

Mušić je govorio o tome gdje se Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” ABiH, nalazio u ljeto i jesen 1993. godine.

On je kazao da je jedinica “Zulfikar” u julu bila na Igmanu, a dio jedinice se narednog mjeseca vratio u Drežnicu, gdje je, kako je rekao, svakodnevno viđao Bojadžića od sredine septembra do početka oktobra, kada su se na tom području vodile borbe.

Svjedok se prisjetio i ranjavanja optuženog Bojadžića, koje se, prema dokumentu Odbrane, dogodilo 5. oktobra.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine počinjene u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra, a Sudsko vijeće će u međuvremenu odlučiti hoće li prihvatiti izvođenje dokaza Tužilaštva BiH kojima namjerava osporiti dokaze Odbrane.

Amer Jahić


This post is also available in: English