Članak

Odgođeno suđenje zbog bolesti sudije

16. Septembra 2014.00:00
Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu odgođeno je zbog bolesti člana Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

Nastavak je zakazan za 7. oktobar, kada bi, na prijedlog Odbrane, trebalo da budu pušteni snimci svjedočenja tri svjedoka pred Haškim tribunalom.

Nakon što je preslušao audiozapise dostavljene iz Haškog tribunala, branilac Slaviša Prodanović je rekao da je dobio iskaze samo tri zaštićena svjedoka od onih koje je tražio.  

“Ostale su opet pogrešno poslali. Mi nećemo ponovo podnositi zahtjev, nego ćemo tražiti da se uvrste odluke Tribunala koje su oslobađajuće za Krsmanovića”, kazao je Prodanović.

Sud BiH je na zahtjev Odbrane u oktobru prošle godine uputio dopis Tribunalu, kako bi mogao kontaktirati sa desetak osoba koje su u Haagu svjedočile pod mjerama zaštite.

Nakon što je u Tribunalu okončana višemjesečna procedura rješavanja ovog zahtjeva i dostavljeni zapisi, u julu je Odbrana konstatovala da nisu dobili iskaze traženih svjedoka, nakon čega je zahtjev ponovo upućen.  
 
Krsmanovića optužnica tereti da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima u Višegradu 1992. godine.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English