Članak

Podignuta optužnica protiv Mitrovića i Glogovca

11. Septembra 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Novaka Mitrovića i Dragana Glogovca za zločine u općini Zavidovići počinjene u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Mitrović je optužen da je u lovačkom domu “Franjo Herljević” u selu Kamenica, gdje je bio čuvar, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nezakonito držao Bošnjake s područja Zavidovića, Zenice i Žepča.
 
Prema optužnici, Mitrović i Glogovac su nečovječno postupali prema zatvorenicima koji su se u lovačkom domu nalazili od kraja juna do kraja augusta 1992. godine.

“Mitrović i Glogovac su u više navrata tukli zatvorenike rukama i raznim predmetima, nanosili im povrede i lomove kostiju, prijetili im smrću”, navedeno je u optužnici.
 
Pored ovoga, zatvorenici su, stoji u optužnici, tjerani da se međusobno tuku, a izvođeni su i na fingirana strijeljanja.
 
Mitrović je, prema Tužilaštvu BiH, bio pripadnik Druge ozrenske pješadijske brigade VRS-a, a Glogovac pripadnik odjeljenja Vojne policije “Kamenica” u sastavu Devetog bataljona Vojne policije Operativne grupe “Doboj” Prvog krajiškog korpusa VRS-a.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Amer Jahić


This post is also available in: English