Članak

Suđenje Kovačeviću počinje u oktobru

10. Septembra 2014.00:00
Suđenje Petru Kovačeviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine, počet će 6. oktobra čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja, Sudsko vijeće je kazalo da je tužilac Dževad Muratbegović dostavio Sudu BiH prijedlog za provođenje dokaza.

Tužilac je kratko pojasnio kako planira da svakog svjedoka ispituje oko sat vremena, te da je do sada jedan svjedok dobio mjere zaštite.

Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), vršio progon bošnjačkog stanovništva, učestvujući u zatvaranju, ubistvima, silovanju te uništavanju imovine u velikim razmjerama.

Prema optužnici, Kovačević se tereti da je ubio jednog civila u selu Dobrun (općina Višegrad) te da je silovao dvije žene.

Optuženi se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Višegrada i obavezno javljanje u policijsku stanicu.

Petko Pavlović, branilac optuženog Kovačevića, rekao je da optuženi ima penziju u Republici Srbiji, ali da zbog mjera zabrane ne može da ide po nju. Sudsko vijeće je kazalo da se optuženom ne može izdati dozvola za prelazak granice.

“Ovo je specifična situacija. Vi ne možete sada prelaziti granicu, ali mi ćemo riješiti tu situaciju jer to je vaše temeljno pravo”, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English