Članak

Početak suđenja za zločine u Trnovu odgođen

5. Septembra 2014.00:00
Sudsko vijeće je za oktobar odgodilo početak suđenja Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine počinjene na području Trnova.

This post is also available in: English

Početak suđenja je bio planiran za narednu sedmicu, ali je odgođen na zahtjev Odbrana optuženih.

Na statusnoj konferenciji, Odbrane su navele da su u julu dobile dokaze Tužilaštva BiH, te da im je potrebno vrijeme za pripremu, ističući da se radi o izuzetno složenom predmetu.

Tužilaštvo BiH je najavilo da planira saslušati oko 130 svjedoka. Odbrane se nisu izjašnjavale o svojim dokazima, rekavši da će to učiniti nakon što Optužba okonča dokazni postupak.

Godinjak, Šarić i Bunoza su optuženi da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem ubistava, hapšenja, zatvaranja i paljenja imovine civila srpske nacionalnosti u selima na području Trnova.

Prema Tužilaštvu BiH, u okviru ovih zločina ubijeno je više od 90 ljudi, uglavnom osoba starije životne dobi. Među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine.

Godinjak je optužen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić kao komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza kao komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga.

Amer Jahić


This post is also available in: English