Članak

Viđen prilikom paljenja kuća u Kaberniku

3. Septembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je vidio optuženog među pripadnicima srpskih snaga kada su u junu 1992. godine zapaljene kuće u selu Kabernik.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok RV-12 kazao je da se skrivao na tavanu svoje kuće kada je u jutarnjim satima naišlo, kako je rekao, stotinjak srpskih vojnika.
“Počeli su pucati po krovovima i paliti kuće. Samo sam mogao prepoznati Vitomira Rackovića… Priđu, zapale, i kuća odjednom plane. Vidio sam kad su zapalili kuće Esada Kadrića i Ešrefa Mulaomerovića. Onda su otišli dalje prema Holijacima, nisam mogao više vidjeti”, prisjetio se svjedok.
Optužnica tereti Rackovića kao pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za napade na bošnjačka sela Crni Vrh, Osojnica, Kabernik i Holijaci, gdje je učestvovao u zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba, silovanju i drugim nečovječnim djelima.
Svjedok RV-12 je izjavio da je njegova supruga, koja se nalazila u kući sa drugim ženama i djecom, bila maltretirana i “sva modra”. 
On je potvrdio da je od drugih čuo da su neke komšije odvedene i da mu nije poznata njihova sudbina.
Zaštićeni svjedok je naveo i da je optuženi sa Nenadom Tanaskovićem vozio plavi “tamić” sa žutom ceradom.
Suđenje će biti nastavljeno 8. oktobra pošto je optuženi dobio uputnicu za tri sedmice bolničkog liječenja.

Marija Taušan


This post is also available in: English