Članak

Silovanje u kombiju

2. Septembra 2014.00:00
Prvi svjedoci Državnog tužilaštva na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje počinjeno na području općine Kotor-Varoš kazali su kako im je zaštićena svjedokinja u junu 1992. godine ispričala da su je četiri osobe silovale.

This post is also available in: English

Majka i brat zaštićene svjedokinje S-4 ispričali su da ih je srpski vojnik 28. juna 1992. postrojio ispred kuće, a zatim odveo S-4 u pravcu kombija koji je bio na cesti.

“Kad ju je istrgao meni iz šake, ispalio je rafal u zrak”, kazala je majka svjedokinje, dodavši da je čula kako vojnika oslovljavaju s Peđa.  

Majka S-4 je ispričala da se njena kćerka – koja je odvedena oko devet sati navečer – vratila iza ponoći, te da je bila van sebe i da nije mogla da priča od plača.

“Rekla je: ‘Silovali su me, ne znam ni ja gdje su me vodili’”, prisjetila se majka S4, dodavši kako je vidjela povrede na kćerci, koja joj je ispričala da su u kombiju bila četiri vojnika.

Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da su počinili silovanje nad maloljetnom osobom na području općine Kotor-Varoš.

Brat svjedokinje S-4 je ispričao da je Predrag Cicvanović zvani “Peđa”, kojeg je poznavao odranije, odveo njegovu sestru krajem juna 1992. godine. Dodao je da je sestru vidio ujutro, kada mu je majka kazala da je silovana.

“Rekla mi je da ih je bilo više, poslije je kazala četiri… Rekla je da se u kombiju to desilo”, naveo je svjedok.
 
On je istaknuo kako je čuo da su i druge žene u selu silovane u tom kombiju, te da su neke komšinice prepoznale počinioce.

“Radilo se o Ostoji i Bosiljku Markoviću”, kazao je svjedok i dodao da je to čuo kada je zarobljen na području Kotor-Varoši 1992. godine.

Odbrana je ovom svjedoku prezentovala izjavu koju je dao u junu 2010. u Banjoj Luci u kojoj je naveo da je tek te godine od izvjesnog Marijana saznao da su, osim Cicvanovića, u silovanju učestvovali Bosiljko i Ostoja Marković.

“Nisam siguran, ali mislim da mi je Marijan to i u zatvoru govorio”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English