Članak

Zatražene mjere zabrane za trojicu optuženih

18. Augusta 2014.00:00
Državno tužilaštvo je od Suda BiH zatražilo određivanje mjera zabrane za Ekrema Ibračevića, Faruka Smajlovića i Sejdaliju Ćovića, optužene za zločine počinjene na području Srebrenika.

This post is also available in: English

Tužiteljica Zorica Đurđević je zatražila da se opuženima oduzmu putne isprave, zabrani prelazak granice, kontaktiranje sa svjedocima Optužbe, kao i da im se odredi javljanje u policijsku stanicu.
Đurđević je kazala da je optuženi Ibračević prijetio jednom svjedoku Tužilaštva BiH. Ibračević je ovu tvrdnju tužiteljice ocijenio kao “predimenzioniranu”, dok je na predložene mjere zabrane rekao: “Nemam namjeru igdje da idem. Ja sam tu lojalan do kraja.”
Branioci Smajlovića i Ćovića su naveli da predložene mjere zabrane nisu nužne u cilju prisustva optuženih na suđenju. 
Sud BiH će odluku donijeti naknadno.
Ibračeviću, Smajloviću i Ćoviću je na teret stavljeno da su učestvovali u nezakonitom zatvaranju i mučenju srpskih civila iz sela Tinja, Potpeć, Jasenica, kao i drugih sela na području Srebrenika.
Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije Općinskog štaba TO-a Srebrenik, a Ćović pripadnik Vojne policije.

Amer Jahić


This post is also available in: English