Članak

Najteži uslovi u zatvoru

18. Augusta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaz bolesne svjedokinje koja je kazala da je tokom zatočeništva u kasarni “Viktor Bubanj” boravila u iznimno teškim uslovima te da je nekoliko puta udarena.

This post is also available in: English

Svjedokinja Stana Kekić je u izjavi datoj Tužilaštvu BiH u aprilu 2009. godine rekla da je zarobljena u maju 1992. u svom domu na Dobrinji te da je nekoliko dana držana u obližnjoj prostoriji, nakon čega je odvedena u kasarnu “Viktor Bubanj”.

“Sa mnom je odveden komšija Staniša, kojem su ruke vezali pertlom. Jedan od stražara me udario preko leđa palicom jer sam htjela Staniši odvezati ruke. Udario me palicom dva puta po leđima i ošamario me”, kazala je Kekić.

Ona je dodala da je s još 12 žena boravila u prostoriji u nehigijenskim uslovima, zbog čega su sve dobile uši, te da je tokom zatočenja smršala 15 kilograma.

“Dok smo išli u toalet, morali smo ići jedna iza druge, s rukama na licu. Ako se okreneš, dobiješ palicom ili šamar. Ja sam u nekoliko navrata dobila udarce pesnicom i šamar jer sam gledala kroz prozor”, navedeno je u iskazu svjedokinje Kekić.

Ona je rekla da lično nije vidjela da su druge zatočenice udarane ili silovane, ali da joj jedna od zatočenica jeste ispričala da je silovana. 

Državno tužilaštvo tereti Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintilu za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili bili izloženi patnjama, mučenju, te prisiljavani na prinudni rad. Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Suđenje će biti nastavljeno 26. augusta, kada će Odbrana drugooptuženog Vintile započeti sa izvođenjem svojih dokaza.

Denis Džidić


This post is also available in: English