Članak

Sljedeće sedmice Čolomanovo izjašnjenje o krivnji

15. Augusta 2014.00:00
Pred Državnim sudom naredne sedmice će se bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) Jasmin Čoloman izjasniti o krivici za ubistva civila hrvatske nacionalnosti u Vitezu.

This post is also available in: English

Čoloman, koji je optužen da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade ABiH, 24. aprila 1993. godine u mjestu Počulice ubio tri osobe u Omladinskom domu, o krivici će se izjasniti u utorak, 19. augusta.
U ponedjeljak, 18. augusta, Državno tužilaštvo će zatražiti od Suda BiH da Ekremu Ibračeviću, optuženom za zločine počinjene u Srebreniku, odredi mjere zabrane. Ibračević je, zajedno s Farukom Smajlovićem i Sejdalijom Ćovićem, optužen za zločine nad srpskim civilima zatvorenim u prostorijama mjesne zajednice Rapatnica i tamošnjem fudbalskom stadionu.
Istog dana, saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH nastavit će se suđenje Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radu Škoriću i Iliji Kurušiću, koji su optuženi za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.
Saslušanjem svjedoka Odbrane Ediba Buljubašića, u utorak bi se trebalo nastaviti suđenje za zločine počinjene nad srpskim zatočenicima u logoru Dretelj kod Čapljine. Za ove zločine su, zajedno sa Buljubašićem, optuženi i Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.
Tog dana će biti nastavljena i suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, Oliveru Krsmanoviću za zločin u Višegradu, te Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki, Neđeljku Kuljiću i Željku Iliću, koji se terete za zločine u Bileći.
Uvođenjem materijalnih dokaza i saslušanjem novih svjedoka Optužbe, u ponedjeljak i srijedu bit će nastavljeno suđenje Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću, optuženima za zločin počinjen u Kalinoviku.
Pred Sudom BiH u ponedjeljak će se nastaviti suđenje Draganu Šekariću za zločine u Višegradu, dok su nastavci suđenja Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili planirani za ponedjeljak i utorak.
Čitanjem iskaza svjedoka Tužilaštva u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići.
Suđenje ovoj osmorici optuženih planirano je i za četvrtak, 21. augusta.
Za srijedu je planiran nastavak suđenja Vitomiru Rackoviću za zločine u Višegradu, dok će se narednog dana održati suđenja Nihadu Bojadžiću, koji se tereti za zločine u Jablanici, te Nikoli Mariću, optuženom za ubistva i mučenja Bošnjaka u Prozoru.
Nastavci suđenja Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, te Ibri Maciću za zločine u Konjicu, planirani su za petak.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English