Članak

Zatraženo produženje mjera zabrane Petru Kovačeviću

22. Jula 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje mjera zabrane Petru Kovačeviću, optuženom za zločine na području Višegrada počinjene 1992. godine, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Optužba je tražila da Sud Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske, produži zabranu napuštanja Višegrada, te sedmičnog javljanja policiji.

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da najuži članovi porodice optuženog žive u Srbiji, te kako svjedoci ističu da veliki broj osumnjičenih živi u Srbiji.

Kovačevića je Tužilaštvo BiH optužilo da je vršio progon bošnjačkog stanovništva, učestvujući u zatvaranju, ubistvima, silovanju, te uništavanju imovine u velikim razmjerama.

“Kovačević je optužen da je, zajedno s grupom naoružanih vojnika, učestvovao u napadu na bošnjačko stanovništvo općine Višegrad i okolnih sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kada su iz vatrenog oružja ubijena dva civila. U napadu su pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće u kojima su izgorjele tri žene”, navodi se u optužnici.

Kovačević se tereti da je ubio jednog civila u selu Dobrun (općina Višegrad), te da je silovao dvije žene.

Branilac optuženog Petko Pavlović je rekao da predložene mjere zabrane smatra nepotrebnima.

“On devet mjeseci poštuje ove mjere, nije ništa učinio da ih prekrši. On nema putnu ispravu, nema državljanstvo druge države i ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Tužilaštvo ističe da veći broj saučesnika nije dostupan. To što neka treća lica nisu dostupna, ne bi trebala biti okolnost koja otežava situaciju Kovačevića”, kazao je Pavlović.

Albina Sorguč


This post is also available in: English